(untitled) (Journal of the College of Languages (JCL), 2011)
Asil adi Mahmeut olup mashlasi “ Hicrî “ dir . Ihvânî “ zümresine intisabi dolayısiyle “ Dede “ Lakabiyle anılır . Takriben H. 1297 yılında Kerkük ‘ te doğmuş . Babası H. 1305 Senesinde vefat eden Molla Ali Efendi ‘ dir . Dedesi Nazîrî dede ise zamanmin ileri gelen şâirlerinden olup kayser adli bir oğludur . (1) Diğer bir kaynağa gore “ Hicrî Dede H. 1295 yılında Kerkük ‘te doğamuştur . Tanınmış şâir Nazîrî Dede ‘ nin torunudur . Babası Molla Ali Efendidir” . (2) Büyük Hafiz Molla Sabir , “ Kerkük Şuarâsı “ adli aserinde onun H. 1291 yılında doğduğunu yazar .