(untitled) (Journal of the College of Languages (JCL), 2022)
Necati Cumalı, the Turkish writer and poet, was born on the 13th of January 1921. The Origin of his name coincides with the same Friday where an airplane crush accident happened inside the borders of Greece where he used to live. He was one of the 20th century most prominent writers whose fame lasted for 80 years until his death on the 10th of January 2002. Although Necati Cumalı worked in various literary fields such as short stories, novel, drama, and critical analysis, he was often known as a poet. His poetry celebrates highly elevated emotions to love and nature in unique lifestyle that displays his delightful diction. The present study discusses Reproach as the main concept mirrored in his poetry. Necati Cumalı’s poetry expresses woes of love and a yearning to freedom in an unflinching style that shows no fear or reluctance. Such poetic traits are crystal clear in the extracts adopted in the present study. Hence, the study discusses the literary as well as the personal life of the poet Necati Cumalı shedding lights on his protuberant literary career. The study is divided into an introduction that discusses the most important stages of the poet’s life. The discussion debates his procedural creed associated with closely related extracts. ÖZET Necati CUMALI, Türk yazar ve şair. 13 Ocak 1921 tarihinde, Yunanistan sınırları içerisinde kalan Cuma kazasında doğdu. Soyadının kaynağı buradan gelmektedir. 20. Yüzyılın en özgün, en kıymetli yazarlarındandır. 10 Ocak 2001 yılında vefatına kadar, 80 yıllık yaşamına birçok hatırı sayılır eser sığdırmıştır. Necati CUMALI, her ne kadar öykü, roman, tiyatro, inceleme gibi çeşitli edebiyat sahalarında eserler verse de, biz onu daha çok şair kimliğiyle tanıyoruz. Şiirlerinde oldukça yoğun duygular barındıran, insanı hayrete düşüren bir üslupla karşımıza çıkmaktadır. Aşkı ve doğayı oldukça yoğun bir şekilde şiirlerinde işlemiştir. Özgürlüğüne düşkün, bu sebepten dolayı serkeş denilebilecek bir yaşam tarzını benimsediği açıkça görülen Necati CUMALI, kendine has orijinal bir dil yapısını şiirlerinde başarılı bir şekilde sunmuştur. Tüm bu duygular içerisinde, çalışmamızın ana teması olan sitemi, şiirlerinin ayrılmaz bir parçası olarak görmekteyiz. Şiirlerinde en ufak bir aşk kırılmasında veya özgürlüğünün kısıtlanması durumunda, şiddetli bir sitem sezilmektedir. Şairler, duygularını gizleyemez çünkü şiire olan bağlılıkları, onları korkusuz yapar. Bu cesareti iliklerine kadar hisseden şair, yapacağımız alıntılarda da görüleceği üzere elinden geldiği kadar sitem etmiştir. Çalışmamıza bu kapsamlı özetle başlıyoruz. Ardından çalışmamızın öznesi olan Necati CUMALI’nın kısaca hayatı, edebi kişiliği ve eserlerine değindikten sonra kapsamlı bir sitem tanımı yapacağız. Konu bütünlüğü sağlanmış ve açık/anlaşılır bir girişten sonra, Necati CUMALI’nın şiirlerinde sitem anlayışını, ilgili referans kitabından hareketle, gereği kadar alıntılarla izah etmeye çalışacağız.