(untitled) (Journal of the College of Languages (JCL), 2026)
Iraq is one of the countries where the Turkish language is taught. Turkmens living in Iraq face several difficulties in the stages of their learning Turkish. Most of these difficulties stem from the political situation in the country. This has resulted in the intermittent closure of Turkmen schools. In 2005, these schools were legally reopened. However, the primary issue they face is providing textbooks. Mostly, the books used are those translated from Arabic to Turkish, the matter which negatively affects the quality of education. Assessing these textbooks shows that the Turkish language textbooks in the region are not sufficiently adequate in terms of effectiveness and quality. In order to achieve positive outcomes in education, it is essential to identify how to prepare Turkish language textbooks tailored for Turkmens. In this context, this study deals with analyzing the education of the Turkish (Turkmen) language in Mosul. The study was designed using a qualitative research method. The data were collected by the technique of documentary survey and were analyzed using documentary analysis technique. The findings indicate that the Turkish language textbooks are inappropriate and do not meet the needs of the Turkmens in Iraq. Özet: Türkçe öğretiminin gerçekleştirildiği ülkeler arasında Irak da önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Irak’ta yaşayan Türkmen topluluğu, anadiline yakın olan Türkçeyi öğrenme konusunda doğal bir eğilim göstermektedir. Ancak bu süreç çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Türkmenler, Türkçeyi öğrenirken hem siyasi hem de eğitimsel engellerle mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Irak’ın uzun yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlığı, Türkmenlerin eğitim haklarını doğrudan etkilemiş ve birçok dönemde Türkmen okullarının kapanmasına neden olmuştur. 2005 yılında Türkmen okulları yasal bir zemine oturtularak yeniden açılmış olsa da, bu kurumlarda eğitim faaliyetlerinin sürekliliği ve niteliği istenilen düzeye ulaşamamıştır. Bu okullarda karşılaşılan en büyük sorunlardan biri, uygun ders materyallerinin eksikliğidir. Türkçe öğretim kitaplarının temini güçlükle sağlanmakta, çoğu zaman ise Arapçadan doğrudan yapılan çeviri kitaplar kullanılmaktadır. Bu da öğrencilerin dil becerilerini yeterince geliştirmesine engel olmaktadır. Nitel araştırma yöntemine dayanan bu çalışmada, Musul’daki Türkçe öğretimi süreci belgesel tarama ve doküman analizi teknikleriyle incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, mevcut öğretim materyallerinin Irak Türkmenleri için hem dil hem de içerik açısından yeterince uygun olmadığı, öğrencilerin dil öğrenme süreçlerinde ek zorluklar yaşadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, hedef kitle olan Türkmen öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun özgün Türkçe öğretim materyallerinin hazırlanması büyük bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır.